logo Esther te Linde - Mobiel
Esther-te linde-wandel-coach-zutphen

Herken je bij jezelf ook vaak negatieve gedachten?

Herken je bij jezelf ook vaak negatieve gedachten? Of ervaar je regelmatig gevoelens van schuld en schaamte die maar niet lijken te verdwijnen? Deze gevoelens kunnen vaak samengaan met een onbestemd gevoel in je onderbuik, verhoogde ademhaling en innerlijke onrust.

Het is belangrijk om te beseffen dat ons brein bepaalt wat we denken en voelen, en dat dit ook wordt beïnvloed door onze levenservaringen. Alles wat we meemaken laat sporen achter in ons brein. Om innerlijke rust en welzijn te bevorderen, is het essentieel om ons brein te voeden met positieve herinneringen, zodat we gemakkelijk toegang hebben tot deze positieve gevoelens. Benieuwd hoe je dat kunt doen?

Het brein heeft de neiging om meer aandacht te schenken aan negatieve ervaringen. Dit heeft te maken met ons overlevingsmechanisme dat stamt uit de oertijd. Ons brein is geprogrammeerd om ons te beschermen tegen gevaar, en daarom richt het zich op negatieve gebeurtenissen, waardoor ons lichaam meteen alert wordt om te kunnen vechten of vluchten.

Dit overmatige aandacht geven aan negativiteit is echter niet bevorderlijk voor onze innerlijke rust en welzijn. Wanneer ons brein ons voortdurend in staat van paraatheid brengt, heeft ons lichaam hier last van. Het is daarom van groot belang om positieve momenten in ons leven te koesteren en te leren hoe we positieve emoties en rust in ons brein kunnen activeren. Zo kunnen we ons brein voorzien van meer positieve prikkels.

Ons brein speelt een cruciale rol, omdat het bij elke prikkel die het als gevaar waarneemt, ons lichaam gereed maakt om te reageren. Dus, hoe minder prikkels als gevaarlijk worden geïnterpreteerd, des te meer begrijpen de alarmcentra in ons brein dat we veilig zijn.

Telkens wanneer je een negatieve ervaring hebt of iets stressvols meemaakt, staat je lichaam paraat. Voor je brein is dit een signaal dat er gevaar dreigt, wat leidt tot meer stressreacties. Door naar je emoties te kijken zonder te oordelen of interpreteren en door het activeren van het parasympathische stelsel, kun je deze cyclus doorbreken.

Het is mogelijk om ons brein opnieuw te bedraden, zoals onderzoek heeft aangetoond. Dit betekent dat we ons brein kunnen trainen om meer activiteit te vertonen in positieve gebieden. Net zoals bijvoorbeeld musici meer hersencellen hebben in auditieve, motorische en visuele gebieden, of chauffeurs beter ruimtelijk inzicht hebben en zich de weg gemakkelijk kunnen herinneren, kunnen we onze hersenen ook vullen met meer positieve herinneringen.

Leer daarom hoe je positieve gevoelens en rust in je brein kunt activeren. Hoe meer aandacht je schenkt aan negatieve aspecten in je leven, hoe meer negatieve lading je eraan geeft. Herhaaldelijk terugdenken aan een blunder kan leiden tot meer schaamte. Elke keer dat je deze herinnering ophaalt, creëert je brein een nieuwe herinnering met bijbehorende schaamte. Dat geldt ook andersom: door positieve emoties te koppelen aan dezelfde herinnering, kun je de negatieve lading verminderen. Het praten over emoties kan hierbij helpen, omdat je positieve gevoelens verbindt aan negatieve ervaringen, waardoor deze in je brein met elkaar verweven raken. Telkens als je positieve elementen toevoegt aan een negatieve herinnering, bouw je aan een positieve structuur in je brein.

Benieuwd wat ik voor jouw kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact met mij op.