logo Esther te Linde - Mobiel
Esther-te linde-wandel-coach-zutphen

Week van de Werkstress

In de Week van de Werkstress willen we graag de aandacht vestigen op ons brein, ons mentale kapitaal. Steeds meer mensen ervaren stressgerelateerde klachten, en een gezond mentaal kapitaal beschermt ons tegen burn-out en stressgerelateerde problemen.

Ons lichaam functioneert nog steeds volgens de genetische blauwdruk van onze oermenselijke voorouders. Het wordt steeds duidelijker dat ons brein niet altijd kan bijbenen in deze moderne tijd. Als we willen streven naar een beter mentaal kapitaal, moeten we werken aan vaardigheden die bijdragen aan de verbetering van ons brein.

Onze moderne levensstijl is eigenlijk niet in overeenstemming met onze genen, omdat ons brein nog steeds is afgestemd op de levenswijze van jagers en verzamelaars. Hoe we leven, bewegen, eten, ontspannen en denken wijkt sterk af van die oertijd. Hierdoor krijgen we niet wat we eigenlijk nodig hebben, en tegelijkertijd raakt ons brein steeds minder veerkrachtig en raakt het overbelast.

Kort gezegd, acute stress maakt ons sterker, maar chronische stress maakt ons zwak. We kunnen onze kracht vergroten door ons lichaam beter te benutten; hoe sterker onze spieren, des te sterker ons brein.

In organisaties begint dit met bewustwording en voorlichting, waarbij mensen worden geïnformeerd over het belang van aandacht voor het brein om chronische stress te voorkomen.

Hier zijn enkele stappen die kunnen worden genomen:

 1. Inspireer medewerkers om zelf te onderzoeken hoe ze hun mentale kapitaal kunnen versterken.
 2. Bied gemakkelijke toegang tot trainingen over de preventie van burn-out.
 3. Organiseer laagdrempelige trainingen over burn-outpreventie.
 4. Creëer een informeel platform waar medewerkers advies en hulp kunnen vragen bij stressgerelateerde klachten.
 5. Implementeer preventief beleid, waarbij bij klachten direct wordt geschakeld met een coach voor onmiddellijk inzicht.
 6. Besteed aandacht aan hoe gezond mentaal kapitaal kan bijdragen aan geluk, succes en bevlogenheid.
 7. Introduceer organisatiebrede vaste tijdsblokken waarin medewerkers ongestoord kunnen werken, met focus en zonder afleiding.
 8. Stel laagdrempelige coaching beschikbaar, waarbij medewerkers gerustgesteld worden door de wetenschap dat ze hierop kunnen terugvallen.
 9. Maak medewerkers bewust van het belang van hun mentale kapitaal.
 10. Bied trainingen aan om veerkracht te vergroten, zoals zelfcontrole, stressmanagement, bevlogenheid en het versterken van breinkracht.
 11. Stimuleer medewerkers om bewuster te zijn van zichzelf, hun ontspanningsbehoeften en hun vervoerswijze naar het werk (bijv. fietsen of autorijden).

Medewerkers die bewust zijn van zichzelf zijn vaak bevlogener, wat bijdraagt aan een positieve teamsfeer en uiteindelijk aan positieve organisatorische resultaten.

Benieuwd wat ik voor jouw kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact met mij op.